Straatroven

Hoe bescherm jij jezelf tegen dieven op straat? Hoe voorkom je dat je spullen worden gestolen? En als het wel gebeurt, wat moet je dan doen? Maak het de dieven niet te makkelijk. 

Tips tegen straatroven

1. Draag je waardevolle spullen niet in het zicht

Doe je telefoon of portemonnee bijvoorbeeld niet in de achterzak van je broek en houd ze het liefste ook niet openlijk in je hand als je over straat loopt.

2. Registreer je waardevolle spullen

De kans is groter dat je je spullen na diefstal terug krijgt als je ze hebt geregistreerd. Download de Stop Heling app en registreer daarin je waardevolle apparaten. Meer informatie

3. Activeer een blokkeerfunctie

Met een blokkeerfunctie maak je je telefoon/tablet/laptop onbruikbaar voor dieven. De dief kan je apparaat dan namelijk niet meer terugzetten naar fabrieksinstellingen. Meer informatie.

4. Bewaar het IMEI nummer (serienummer) van je mobiel

Toets *#06# in om je IMEI te achterhalen. Als je mobiel dan wordt gestolen, kan de politie met dat IMEI-nummer sms'jes naar je mobiel sturen. Voor de dief is het zo lastiger om de telefoon te verkopen. Kijk op www.politie.nl/themas/straatroof.html

5. Stel een goede toegangscode in

Gebruik bijvoorbeeld niet 1234 of 0000 als code om je telefoon/tablet/laptop te ontgrendelen. Bij veel telefoons en tablets kun je tegenwoordig ook een vingerafdruk instellen als toegangscode.

6. Zet 'zoek/vind mijn telefoon of tablet’ aan

Bij de meeste telefoons kun je dit via de instellingen aanzetten. Via de website van je merk/besturingssysteem kun je je apparaat terugvinden. De kans is dan groter dat je je apparaat terug krijgt als het is gestolen. Zie het in deze video:

 7. Als je wordt beroofd

  • Bied geen verzet; zeker niet wanneer de daders gewapend zijn.
  • Geef wat ze vragen. Geld en goederen zijn vervangbaar, lichamelijke letsel kan blijvend zijn.
  • Neem zoveel mogelijk kenmerken van de daders op.
  • Bel direct na de beroving 112 of vraag iemand dit alarmnummer te bellen.

8. Onderneem actie als je bent beroofd

Is je portemonnee gestolen? Blokkeer dan je bankpassen.
In het geval van je telefoon: traceer je telefoon (bijv. met ‘Google Vind mijn apparaat’ of ‘icloud.com/find’), blokkeer je telefoon en je simkaart.
Doe altijd aangifte bij de politie. Via het telefoonnummer van de politie 0900-8844 spreek je af hoe, wanneer en waar je de aangifte kunt doen. Jouw aangifte helpt de politie om Almere veiliger te maken.