Skip to content

Woninginbraken

Woninginbraken

Hoe komen inbrekers uw huis binnen? En hoe houdt u ze buiten?

Inbrekers kiezen meestal de makkelijkste weg. 30 seconden is vaak al genoeg voor een inbreker om binnen te komen. Dus als u het hem lastig maakt, ziet hij al snel af van inbraak. Alles wat een inbreker extra tijd kost, is dus in uw voordeel. Lees hier alles over de verschillende inbraakmethoden en hoe u zelf relatief eenvoudig een inbraak kunt voorkomen.

Gratis preventieadvies 

Preventie is de beste maatregel tegen woninginbraken. Het blijkt dat de kans om slachtoffer te worden van een inbraak tot 90% afneemt als een woning is beveiligd volgens het Keurmerk Veilig Wonen. Alle bewoners van Almere hebben de mogelijkheid om gratis inbraakpreventieadvies te vragen. Een preventieadviseur komt dan uw woning beoordelen, waarna een preventieadvies volgt. Wanneer het hang- en sluitwerk van de woning en enkele andere punten voldoen aan de vereisten, dan kan tegen een vergoeding een certificaat Beveiligde Woning worden uitgereikt.

Indien u prijs stelt op een gratis preventieadvies van de gemeente kunt u een afspraak met ons maken door hier te klikken.

1-1-2 daar pak je inbrekers mee!

Ziet u een verdachte situatie of een inbraak? Bel altijd 1-1-2! De politie heeft uw hulp nodig bij het betrappen en oppaken van woninginbrekers. Is er toch bij u ingebroken? Bel dan zo snel mogelijk de politie en houd de situatie dan zoveel mogelijk zoals u die aantrof. De politie wil misschien uw woning onderzoeken na een inbraak, omdat er mogelijk sporen zijn achtergelaten.

Registreer uw goederen en voorkom heling 

Uw gestolen laptop met persoonlijke foto’s, uw unieke sieraden en dierbare erfstukken die na een inbraak zijn weggenomen, wilt u natuurlijk het liefst terug. Regelmatig vindt de politie bij inbrekers buit terug, maar kan niet achterhalen van wie deze is. Wie zijn eigendommen registreert, heeft meer kans ze terug te krijgen. Registreer daarom nu de kenmerken van uw waardevolle bezittingen op deze registratiekaart en bewaar deze goed. Geregistreerde eigendommen leveren ook meer sporen op naar inbrekers! Meerdere inbraken kunnen bijvoorbeeld aan dezelfde dader gekoppeld worden en daders kunnen langere straffen krijgen.

Hoe registreert u? 
U kunt het kostbaarhedenregistratieformulier van Politiekeurmerk downloaden of de ‘app’ van www.stopheling.nl gebruiken. Met deze ‘app’ kunt u ook controleren of te koop aangeboden goederen als gestolen geregistreerd staan. U voorkomt daarmee dat u zelf (onbewust) aan heling doet! 
Op www.dnavaneensieraad.nl kunt u stap voor stap een goede, uniforme beschrijving van uw sieraden maken en uitprinten. Deze beschrijving kan de politie helpen gestolen juwelen bij u terug te bezorgen. Installeer ook track-and-trace-software op uw mobiele telefoon, laptop en/of tablet om deze makkelijker op te kunnen sporen.

Wat is heling?

Heling is het verwerven, bezitten of overdragen van een gestolen product. Heling is strafbaar. Onder heling valt ook het kopen van gestolen producten als u had kunnen vermoeden dat het om een gestolen goed gaat. Bijvoorbeeld: u kunt een fiets, mobiele telefoon of auto kopen voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Die prijs is dat ook vaak. Veelal gaat het dan om een gestolen goed. Via de website www.stopheling.nl kunt u kijken of een aangeboden goed als gestolen bij de politie staat geregistreerd. 
In dit filmpje ziet u wat u zelf kunt doen tegen heling.