Direct naar paginainhoud

Voorkom dat uw fiets gestolen wordt. Met de onderstaande basistips doet u al meer dan gemiddeld om uw fiets veilig te stallen en op slot te zetten:

 • Gebruik een tweede slot. Het kost dieven meer tijd om twee sloten te forceren; het verkleint dus de kans op diefstal. Bovendien zijn veel dieven gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik daarom twee (of drie) verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot.
 • Zet uw fiets altijd aan frame én voorwiel ergens aan vast: een fietsenrek of brug bijvoorbeeld. Zo kan een dief deze niet meenemen naar een rustiger plekje om op zijn gemak het slot (of de sloten) te forceren.
 • Noteer vooraf de gegevens van uw fiets, zoals framenummer of graveercode, slotnummer, merk, type en kleur van uw fiets. Bij een nieuwe fiets staan de gegevens meestal op het aankoopbewijs. Bewaar deze gegevens goed. U heeft ze nodig bij de aangifte als uw fiets toch is gestolen. 
 • Stal uw fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten, bijvoorbeeld tegenover een bus- of tramhalte. Dieven werken immers het liefst uit het zicht. Een plek met veel voorbijgangers is vreemd genoeg weer minder veilig. Want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.
 • Zet uw fiets in een bewaakte stalling. Ook op slot natuurlijk. Klik hier voor de locaties van bewaakte stallingen in Almere.

Op slot zetten van uw fiets: handige weetjes

 • Maak uw slot hoog en flexibel vast. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op worden geslagen. Dit is een bekende manier om sloten open te breken.
 • Bij een kettingslot: het is beter om de ketting een paar keer om een paal en de fiets te wikkelen dan los te laten bungelen. Maak het slot zo hoog mogelijk vast. Voor dieven met een betonschaar is het namelijk lastig als ze de tang (of het uiteinde van de tang) niet op de vloer kunnen leggen om kracht te zetten.
 • Bij een beugelslot: bevestig het slot nooit in het midden van het frame. De dief kan dan de fiets zelf als hefboom gebruiken, waardoor het slot open knalt.

Tip speciaal en uitsluitend voor e-bikes

 • Heeft uw e-bike een afneembaar display? Haal die dan altijd van uw e-bike af als u niet fietst. Zo is de e-bike niet meer als elektrische fiets te gebruiken.
 • Heeft de accu van uw e-bike een slot? Gebruik die dan altijd.
 • Heeft de accu van uw e-bike geen slot? Haal de accu dan altijd van uw e-bike als u niet fietst. Zo is die niet meer als elektrische fiets te gebruiken.

Is uw fiets toch gestolen?

Zonder aangifte komt uw fiets zeker niet terug. Doe dan ook altijd aangifte. Aangifte doet u online via politie.nl, telefonisch op 0900-8844 of op een politiebureau. Hoe meer aangiftes, hoe onaantrekkelijker stelen en doorverkopen van fietsen wordt. Het doen van aangifte helpt om uw fiets terug te vinden en om de dief en heler op te sporen en strafrechtelijk aan te pakken. Na aangifte krijgt ongeveer 7% van de aangevers zijn fiets terug. Heeft een fiets een chip of een framenummer, dan stijgt dit aantal naar 15%. Wordt uw gestolen fiets achterhaald, dan kan die in overleg bij u worden terugbezorgd.