Veel voorkomende criminaliteit

Wat is Veel Voorkomende Criminaliteit?

Veel voorkomende criminaliteit - ook wel VVC - is de term voor strafbaar gedrag dat veel
voorkomt en daarom hinderlijk is of gevoelens van onveiligheid bij burgers versterkt. Voorbeelden van VVC zijn inbraak, fietsendiefstal, autodiefstal, straatroven en vandalisme. Deze vormen van criminaliteit kunnen veel schade veroorzaken. Materiële schade, bijvoorbeeld aan bezittingen of objecten in de openbare ruimte. Maar ook immateriële schade zoals het leed voor slachtoffers of benadeelden. Door alert te zijn en maatregelen te nemen kunnen we de schade beperken.

Op deze pagina vind je hiervoor een aantal tips.

Auto inbraken

Slechts 20 seconden heeft een inbreker nodig om je auto open te maken. Zij kennen het gedrag van automobilisten en weten goed wat er te halen valt. De gemeente probeert de gelegenheid voor dieven zoveel mogelijk weg te nemen. Bijvoorbeeld door goede verlichting op parkeerterreinen en toezicht op bepaalde locaties. Toch kun je het allerbeste zelf je auto leeghalen en geen waardevolle spullen achterlaten.

Tips

Het begint bij het goed afsluiten van alle portieren van je auto. Maar je kunt meer doen om
het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken:

 

  • Neem altijd alle waardevolle spullen mee uit de auto;
  • Laat het handschoenenvakje open, zodat iedereen kan zien dat er niets in zit;
  • Dieven zoeken ook onder je stoelen, berg daar dus niets op;
  • Laat je auto voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem;
  • Een startonderbreker voorkomt dat de dieven er met je auto vandoor gaan;
  • Parkeer je auto zoveel mogelijk in het zicht en op een goed verlichte parkeerplaats;
  • Zelfs als computerapparatuur niet in het zicht ligt, kunnen dieven die ‘zien’ met hun eigen mobiel via bluetooth;
  • Kun je niet anders dan waardevolle spullen in de auto achterlaten, laat dan een kluisje in de auto monteren.

Meer advies

Zet je kenteken vast

Bij een groot aantal autobedrijven kun je je kentekenplaten vast laten zetten met behulp van popnagels. Kentekenplaten zijn vaak heel eenvoudig, met een kliksysteem, bevestigd aan de auto. Verlies, maar ook diefstal van kentekenplaten komt daarom vaak voor. De kans dat je je kentekenplaten verliest of dat ze gestolen worden is minder groot als de platen stevig worden vastgezet. Informeer bij je eigen garage naar de mogelijkheden.

Meer advies over kentekenplaten

Fietsdiefstal

Voorkom dat je fiets gestolen wordt. Met de onderstaande basistips doe je al meer dan
gemiddeld om je fiets veilig te stallen en op slot te zetten:

  • Gebruik een tweede slot, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en/of een kettingslot.
  • Zet je fiets altijd aan frame én voorwiel ergens aan vast.
  • Bewaar de gegevens van je fiets, zoals framenummer of graveercode, slotnummer, merk, type en kleur van uw fiets. Je hebt dit nodig bij de aangifte als je fiets toch is gestolen. 
  • Stal je fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten, bijvoorbeeld
  • tegenover een bus- of tramhalte.
  • Zet je fiets in een bewaakte stalling. Ook op slot natuurlijk. Klik hier voor de locaties van bewaakte stallingen in Almere.

Tips voor het op slot zetten van je fiets

  • Maak je slot zo hoog mogelijk vast.
  • Wikkel een kettingslot een paar keer om een paal en de fiets, laat het niet te los hangen.
  • Bevestig een beugelslot slot niet in het midden van het frame. De dief kan dan de fiets zelf als hefboom gebruiken, waardoor het slot open knalt.

Tips speciaal voor e-bikes

  • Haal een afneembaar display altijd van je e-bike af als je niet fietst.
  • Gebruik, indien mogelijk, het slot van de accu.
  • Heeft de accu van je e-bike geen slot? Haal de accu dan altijd van je e-bike als je niet fietst.

Kijk voor meer tips tegen fietsdiefstal op de website Stop Fietsdiefstal.

Is uw fiets toch gestolen?

Is je fiets gestolen? Doe dan altijd aangifte. Aangifte doet je online via politie.nl, telefonisch via 0900-8844 of op een politiebureau. Hoe meer aangiftes, hoe onaantrekkelijker stelen en doorverkopen van fietsen wordt. Het doen van aangifte helpt om je fiets terug te vinden en om de dief en heler op te sporen en strafrechtelijk aan te pakken. Na aangifte krijgt ongeveer 7% van de aangevers zijn fiets terug. Heeft een fiets een chip of een framenummer, dan stijgt dit aantal naar 15%. Wordt je gestolen fiets achterhaald, dan kan die in overleg bij je worden terugbezorgd.

Vandalisme

Het tegengaan van vandalisme blijft aandacht vragen. Wij zetten bijvoorbeeld jongerenwerk in om jongeren bewust te maken van de gevolgen van vandalisme en er worden voorlichtingslessen op scholen gegeven. Bij vandalisme zorgen we zo snel mogelijk voor reparatie, ook om te voorkomen dat een kapotte prullenbak of lantaarnpaal meer vandalisme uitlokt.

Je kunt hierbij helpen door een melding Openbare Ruimte te maken als je iets aantreft wat stuk is. Is er iets van jezelf kapot gemaakt? Doe altijd aangifte bij de politie! Dit kan online, op het politiebureau of via 0900-8844.

Graffiti weg laten halen

Graffiti op je woning, winkel of bedrijfspand geeft geen fraaie aanblik en is voor veel mensen een bron van ergernis. De gemeente Almere bestrijdt de overlast van graffiti en beplakking op gemeentelijke eigendommen. Hierover zijn afspraken gemaakt met ICS Nederland Specialistische Reiniging BV en KSS Noord. Je kunt als particulier of ondernemer ook gebruik maken van een aantrekkelijke regeling van deze bedrijven om graffiti op uw pand te laten verwijderen. Kijk voor informatie over de regeling op de pagina over graffiti. Zo werken we samen aan een schone en mooie stad!