Veel voorkomende criminaliteit

Wat is Veel Voorkomende Criminaliteit?

Veel voorkomende criminaliteit - ook wel VVC - is de term voor strafbaar gedrag dat veel voorkomt en daarom hinderlijk is of gevoelens van onveiligheid bij burgers versterkt. Voorbeelden van VVC zijn inbraak, fietsendiefstal, autodiefstal, straatroven en vandalisme. Deze vormen van criminaliteit kunnen veel schade veroorzaken. Materiële schade, bijvoorbeeld aan bezittingen of objecten in de openbare ruimte. Maar ook immateriële schade zoals het leed voor slachtoffers of benadeelden. Door alert te zijn en maatregelen te nemen kunnen we de schade beperken. Op deze pagina vindt u hiervoor een aantal tips.

Auto inbraken

Slechts 20 seconden heeft een inbreker nodig om uw auto open te maken. Zij kennen het gedrag van automobilisten en weten goed wat er te halen valt. De gemeente probeert de gelegenheid voor dieven zoveel mogelijk weg te nemen. Bijvoorbeeld door goede verlichting op parkeerterreinen en toezicht op bepaalde locaties. Toch kunt u het allerbeste zelf uw auto leeghalen en geen waardevolle spullen achterlaten.

Tips

Het begint bij het goed afsluiten van alle portieren van uw auto. Maar u kunt meer doen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken:

 • Neem altijd alle waardevolle spullen mee uit de auto;
 • Laat het handschoenenvakje open, zodat iedereen kan zien dat er niets in zit;
 • Dieven zoeken ook onder uw stoelen, berg daar dus niets op;
 • Laat uw auto voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem;
 • Een startonderbreker voorkomt dat de dieven er met uw auto vandoor gaan;
 • Parkeer uw auto zoveel mogelijk in het zicht en op een goed verlichte parkeerplaats;
 • Zelfs als computerapparatuur niet in het zicht ligt, kunnen dieven die ‘zien’ met hun eigen mobiel via bluetooth;
 • Kunt u niet anders dan waardevolle spullen in de auto achterlaten, laat dan een kluisje in de auto monteren.

Meer advies

Zet uw kenteken vast

Bij een groot aantal autobedrijven kunt u tegen een geringe vergoeding uw kentekenplaten vast laten zetten met behulp van popnagels. Kentekenplaten zijn soms heel eenvoudig, met een simpel kliksysteem, bevestigd aan de auto. Verlies, maar ook diefstal van kentekenplaten komt daarom veelvuldig voor. De kans dat u uw kentekenplaten verliest of dat ze gestolen worden neemt aanzienlijk af als de platen stevig worden vastgezet. Informeer bij uw eigen garage naar de mogelijkheden.

Meer advies over kentekenplaten

Fietsdiefstal

Voorkom dat uw fiets gestolen wordt. Met de onderstaande basistips doet u al meer dan gemiddeld om uw fiets veilig te stallen en op slot te zetten:

 • Gebruik een tweede slot, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en/of een kettingslot.
 • Zet uw fiets altijd aan frame én voorwiel ergens aan vast.
 • Bewaar de gegevens van uw fiets, zoals framenummer of graveercode, slotnummer, merk, type en kleur van uw fiets. U heeft dit nodig bij de aangifte als uw fiets toch is gestolen. 
 • Stal uw fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten, bijvoorbeeld tegenover een bus- of tramhalte.
 • Zet uw fiets in een bewaakte stalling. Ook op slot natuurlijk. Klik hier voor de locaties van bewaakte stallingen in Almere.

Tips voor het op slot zetten van uw fiets

 • Maak uw slot zo hoog mogelijk vast.
 • Wikkel een kettingslot een paar keer om een paal en de fiets, laat het niet te los hangen.
  • Bevestig een beugelslot slot niet in het midden van het frame. De dief kan dan de fiets zelf als hefboom gebruiken, waardoor het slot open knalt.

Tips speciaal voor e-bikes

 • Haal een afneembaar display altijd van uw e-bike af als u niet fietst.
 • Gebruik, indien mogelijk, het slot van de accu.
 • Heeft de accu van uw e-bike geen slot? Haal de accu dan altijd van uw e-bike als u niet fietst.

Kijk voor meer tips tegen fietsdiefstal op de website Stop Fietsdiefstal.

Is uw fiets toch gestolen?

Is uw fiets gestolen? Doe dan altijd aangifte. Aangifte doet u online via politie.nl, telefonisch via 0900-8844 of op een politiebureau. Hoe meer aangiftes, hoe onaantrekkelijker stelen en doorverkopen van fietsen wordt. Het doen van aangifte helpt om uw fiets terug te vinden en om de dief en heler op te sporen en strafrechtelijk aan te pakken. Na aangifte krijgt ongeveer 7% van de aangevers zijn fiets terug. Heeft een fiets een chip of een framenummer, dan stijgt dit aantal naar 15%. Wordt uw gestolen fiets achterhaald, dan kan die in overleg bij u worden terugbezorgd.

Vandalisme

Het tegengaan van vandalisme blijft aandacht vragen. Wij zetten bijvoorbeeld jongerenwerk in om jongeren bewust te maken van de gevolgen van vandalisme en er worden voorlichtingslessen op scholen gegeven. Bij vandalisme zorgen we zo snel mogelijk voor reparatie, ook om te voorkomen dat een kapotte prullenbak of lantaarnpaal meer vandalisme uitlokt.

U kunt hierbij helpen door een melding Openbare Ruimte te maken als u iets aantreft wat stuk is.  Is er iets van uzelf kapot gemaakt? Doe altijd aangifte bij de politie! Dit kan online, op het politiebureau of via 0900-8844.

Graffiti weg laten halen

Graffiti op uw woning, winkel of bedrijfspand geeft geen fraaie aanblik en is voor veel mensen een bron van ergernis. De gemeente Almere bestrijdt de overlast van graffiti en beplakking op gemeentelijke eigendommen. Hierover zijn afspraken gemaakt met ICS Nederland Specialistische Reiniging BV en KSS Noord. U kunt als particulier of ondernemer ook gebruik maken van een aantrekkelijke regeling van deze bedrijven om graffiti op uw pand te laten verwijderen. Kijk voor informatie over de regeling op de pagina over graffiti. Zo werken we samen aan een schone en mooie stad!