Voorbereiden op een ramp of crisis

Veel risico’s kunnen leiden tot een ontwrichting van de maatschappij. Denk aan extreme weersomstandigheden, epidemieën, stroomstoringen, overstromingen, verontreiniging van drinkwater en terroristische aanslagen. Ook grootschalige evenementen, openbaar vervoerknooppunten en bijeenkomsten of locaties waar veel mensen bijeen zijn, vormen een risico. Alle hulpverleningsdiensten werken er samen aan om goed voorbereid te zijn.

Specifieke risico’s in uw omgeving

Via www.risicokaart.nl kunt u eenvoudig de risico's bij u in de buurt vinden door uw postcode of woonplaats in te voeren. Zo ziet u of er in uw omgeving een verhoogd risico is op bijvoorbeeld een luchtvaartongeval, natuurbrand of overstroming en krijgt u advies over wat u in een dergelijk geval moet doen.

Informatie bij een noodsituatie

U kunt op verschillende manieren informatie krijgen over een noodsituatie. Via de sirene, NL-Alert, crisis.nl, calamiteitenzenders, sociale media. Direct en indirect waarschuwen we elkaar bij gevaar.

Als de sirene gaat, dreigt er acuut gevaar. Ga zo snel mogelijk naar binnen en zet de radio of tv aan. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in een of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Hoort u de sirene, dan dreigt er dus acuut gevaar in uw omgeving.

Een van de grootste voordelen van social media, NL alert en de calamiteitenzender is dat we mensen specifieker en duidelijker kunnen informeren en vertellen wat ze zelf kunnen doen. Zoals ramen en deuren gesloten houden.

Zorg dat u goed bent voorbereid

Een noodsituatie komt altijd onverwacht. Zorg dat u goed bent voorbereid:

  • Stel een noodpakket samen.
  • Informeer uzelf over mogelijke risico’s in uw omgeving via de Risicokaart van Nederland.
  • Stel de frequentie van uw regionale omroep in op radio en/of televisie. In geval van nood is dit de officiële noodzender.
  • Weet wat u moet doen als de sirene gaat.
  • Stel uw telefoon in voor een NL-Alert.
  • Volg een EHBO-cursus. Als er iets gebeurt, kunt u zichzelf en anderen helpen.
  • Zijn er in uw omgeving mensen die extra hulp nodig hebben tijdens een noodsituatie? Maak afspraken met hen.