Ondernemers en veiligheid

Een onveilige situatie zoals een overval, internetcriminaliteit of ondermijning. Veel ondernemers hebben hier weleens mee te maken gehad. Wat kun je er eraan doen om het te voorkomen en wat als het toch gebeurt? Van 11 tot en met 17 oktober 2021 is de jaarlijkse Week van de Veiligheid. Gemeenten en veiligheidspartners staan in deze week extra stil bij de veiligheid in hun stad. Dit jaar staat de ondernemer centraal. Op deze pagina lees je meer hierover.

Ondernemen en Digitale Veiligheid

1 op de 5 mkb’ers is elk jaar slachtoffer van internetcriminaliteit (ook wel cybercrime). De gemiddelde ondernemer weet zich beter te beschermen tegen de traditionele vormen van criminaliteit, zoals overvallen, dan tegen internetcriminaliteit. Wel zijn de meeste bedrijven afhankelijk van hun webshop of website. Hoe zorg je ervoor dat de digitale inbrekers bij jou wegblijven?

Podcast Digitaal Beroofd

In de driedelige podcastserie ‘Digitaal beroof’ van de Veiligheidscoalitie Midden-Nederland vertellen slachtoffers van internetcriminaliteit hun verhaal. Zo is in aflevering 2 ondernemer Roman aan het woord. Zijn webshop is platgelegd door een DDoS-aanval. Zo’n aanval kun je het best vergelijken met een leger zombies, die in opdracht van een crimineel allemaal gelijktijdig de ingang van een warenhuis blokkeren. Klanten kunnen daardoor niet meer naar binnen. Tegen betaling belooft de crimineel de zombies weg te halen. Bij een DDoS-aanval is het warenhuis bijvoorbeeld een webshop. 

De crimineel die Roman’s webshop platlegde, eist geld. Zijn bedrijf komt er niet zonder schade vanaf: “De systeembeheerder en de developers hebben uren gemaakt, het systeem was overstuur geraakt en we hebben die avond naar schatting tussen de 2.000 en 5.000 euro omzet misgelopen.“

Hoe voorkom je een DDoS-aanval?

Maak duidelijke afspraken rondom de beveiliging van je ICT-systemen met je systeembeheerder, ontwikkelaar of serviceprovider Gebruik sterke wachtwoorden of wachtwoordzinnen. Installeer een virusscanner en zorg dat je regelmatig offline back-ups maakt van belangrijke bestanden. Zo houd je toegang tot je data als je wordt aangevallen.

Wat als je slachtoffer bent van een DDoS-aanval?

Ben je toch getroffen door een DDoS-aanval? Schakel dan de politie in via 0900-8844. Daarnaast kun je gebruik maken van een NaWas, de nationale wasstraat. Via deze dienst wordt al het verkeer dat naar jouw website of applicatie komt door de wasstraat gehaald, waarna het schone verkeer wordt doorgelaten en een DDoS-aanval eruit wordt gefilterd.

Beluister de hele podcast van Veiligheidscoalitie Midden-Nederland

Meer over digitale veiligheid

Neem jij de digitale veiligheid van je onderneming serieus, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Kijk dan eens op de website van het CCV. Daar vind je onder andere gratis tools om de digitale veiligheid van je onderneming te vergroten

Ondernemen en ondermijning

Tijdelijke huurders in jouw buurt?

Lege loodsen en andere panden trekken criminelen aan. Zij gebruiken deze bijvoorbeeld als drugslab. Dit zijn levensgevaarlijke chemische fabriekjes voor xtc en amfetaminen.

Drugslabs hebben meer impact op een buurt of bedrijf dan je zou denken. Een laboratorium is slordig in elkaar gezet met een grote kans op ontploffing. Gevaarlijk afval wordt achtergelaten of elders gedumpt. Dit kan gebouwen en het omliggende gebied onherstelbaar aantasten. Daarbij zorgt de aanwezigheid van criminelen in de buurt voor een onveilig gevoel. In ruil voor grote geldbedragen raken kwetsbare mensen betrokken bij het criminele circuit met intimidatie en geweld tot gevolg. Werk je eenmaal mee aan een drugslab, dan kom je er vaak niet meer uit. Wist je dat je als verhuurder van een pand zelfs medeplichtig bent aan het witwassen van crimineel geld? Houd daarom je buurt veilig en meld vermoedens. Dat kan ook anoniem.

Mogelijk signalen van drugslabs
Vaak duidt een klein signaal al op criminaliteit:

  • Activiteiten op ongebruikelijke tijdstippen.
  • Onbekende voertuigen (bestel- of vrachtwagens).
  • Een chemische geur van anijs, amandel, aceton of ammoniak.
  • Jerrycans en blauwe vaten met chemicaliën of IBC 1.000 liter containers.
  • Afgeschermde deuren of ramen (met purschuim).
  • Afzuiginstallaties via het dak.
  • Overmatige beveiliging met camera’s.

Andere verdachte signalen

  • Afvoer van drugsafval via het riool of mestkelders.
  • Huurders die alleen contant geld betalen of helemaal niet betalen.
  • Huurders die zich niet identificeren en afspraken niet vastleggen.
  • Onbekende tussenpersonen die zaken regelen (verhuurmakelaars, notarissen).
  • Onlogische bedrijfsvoering (geen klandizie of website).
  • Aanwezigheid van motorbendes.

Melden helpt!

Vertrouw je het niet? Meld verdachte situaties bij de politie (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000)

Tips tegen ondermijning

Ondernemen en overvallen

Een overval heeft grote impact op je onderneming maar vooral op jezelf en je medewerkers. Daarom zijn er enkele gratis e-learnings van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

E-learning ‘Laat je niet overvallen’

Bereid je en je medewerkers goed voor op een overval. Volg hiervoor bijvoorbeeld de korte en gratis e-learning ‘Laat je niet overvallen’. Deze online training is van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Aan de hand van foto’s en filmpjes leer je hoe je een overval kunt voorkomen en wat je moet doen als het toch gebeurt. Ga naar de training van het CCV

E-learning omgaan met agressie in winkels

Doe de gratis online training ‘Voorkomen van en omgaan met agressie en winkeldiefstal’ van het CCV. In 6 korte modules leer je hoe je klanten in verschillende situaties het beste kunt aanspreken. Voorkom hiermee agressie en winkeldiefstal en ontdek wat je kunt doen als dit toch gebeurt. Ga naar de training van het CCV

Tips om een overval te voorkomen

Beperk de buit

Stimuleer pinbetalingen, zodat er minder contant geld in de kassa ligt. Zorg voor afroomkluizen waarin groot geld direct veilig is opgeborgen. Als je een kluis hebt, zet deze dan altijd op tijdvertraging. Doe cashboxen op slot en zet ze op alarm. Houd omzetcijfers en beveiligingsmaatregelen voor jezelf.

Verdachte situatie bij aankomst of vertrek

Open en sluit met z’n tweeën. Zie je bij aankomst of vertrek van de winkel of bedrijf verdachte omstandigheden of personen ga dan niet verder en waarschuw de politie (112).

Begroet je klanten en maak oogcontact

Criminelen willen niet herkend worden. Maak het moeilijk om anoniem te blijven door bewust oogcontact te maken zodat de klant weet dat hij is opgemerkt. Stap ook regelmatig op iemand af. Stel dan open vragen als ‘Waarmee kan ik je helpen?’ (De vraag ‘Kan ik je helpen?’. Vaak geven ze een kortaf antwoord met ‘nee’.). Wijs een klant die zich afwijkend gedraagt op de huisregels. Voor iemand die een overval wil voorbereiden, is dit soort aandacht heel vervelend.

Maak duidelijk: hier valt niets te halen!

Plak opvallende stickers op de deur en etalageruit met mededelingen als: ‘kassa’s worden regelmatig afgeroomd’, ‘kluissleutels niet aanwezig’, ‘kluis met tijdvertraging’ en ‘camerabeveiliging’.

Tips bij een overval

  • Blijf rustig
  • Doe wat de overvaller zegt
  • Wees voorzichtig
  • Geef de genummerde bankbiljetten mee
  • Probeer een signalement op te nemen. Gebruik hiervoor de meetlatstickers om snel te kunnen inschatten hoe lang iemand is.

Ondernemen en brandveiligheid

Je moet er toch niet aan denken dat jouw pand in vlammen opgaat. Een brandveilig gebouw is erg belangrijk voor de veiligheid van de gebruikers én ter bescherming van de inboedel.

Tips voor een brandveilig gebouw

  1. Zorg voor alarmering bij brand; denk aan rookmelders of een brandbeveiligingsinstallatie.
  2. Zorg voor veilige en herkenbare vluchtroutes en houd ze vrij van obstakels. Gebruik inpandige gezamenlijke vluchtroutes dan ook niet als opslagruimte.
  3. Zorg ervoor dat de gebruikers van het gebouw de ontruimingsinstructie kennen.
  4. Zorg voor voldoende blusmiddelen die direct beschikbaar zijn en gebruiksklaar.
  5. Controleer en onderhoud regelmatig de brandbeveiligingsinstallaties zoals; brandmeldinstallatie, blusmiddelen, vluchtrouteaanduiding.

Om je te helpen controleren of je gebouw voldoet aan de brandveiligheidseisen is er een checklist. Met de checklist kun je zelf een brandveiligheidscontrole uitvoeren in jouw gebouw. Bij de checklist zit ook een overzicht van de brandveiligheidsvoorzieningen waarbij periodiek onderhoud en inspectie is vereist. 

Weet jij aan welke regels op het gebied van brandveiligheid je moet voldoen? Kijk voor meer informatie bij brandveiligheid