Mensenhandel

Mensenhandel is het werven, vervoeren of opnemen en huisvesten van mensen met gebruik van dwang en het doel om uit te buiten. Slachtoffers zitten vaak in een kwetsbare positie. Ze worden gechanteerd, bedreigd, mishandeld of misleid.

Er zijn vier vormen van uitbuiting:

  1. Arbeidsuitbuiting. Hierbij werken mensen onder dwang. Ze worden slecht betaald, slecht behandeld en werken in slechte omstandigheden. Ze kunnen dus niet zomaar weg omdat bijvoorbeeld hun paspoort is ingenomen, omdat ze bang zijn, of niet weten waar ze precies zijn, omdat de uitbuiters hun familie bedreigen, omdat ze niet betaald hebben gekregen, etc. Arbeidsuitbuiting komt in alle sectoren voor, maar voornamelijk in de landbouw, horeca, industrie, bouw en transport. Met name arbeidsmigranten vormen een kwetsbare groep. Ze hebben vaak een taalbarrière en een beperkt sociaal netwerk en zitten daarom in een afhankelijke positie.
  2. Seksuele uitbuiting. Hierbij worden mensen gedwongen om in de seksindustrie te werken of om een groot deel of soms al hun geld af te staan bij het sekswerk. Ook de loverboyconstructie hoort hierbij.
  3. Criminele uitbuiting. Hierbij worden mensen ingezet als katvangers of geldezels, bijvoorbeeld jongeren die illegale pakjes (bijvoorbeeld met drugs of illegaal geld) moeten wegbrengen. Of mensen die met een boodschappenbriefje op roverspad gestuurd worden. Voordat ze het weten, zitten ze midden in het criminele circuit en kunnen ze er niet meer  uit. Het begint vaak vrijwillig, omdat mensen zo snel geld kunnen verdienen. Al snel wordt iemand dieper in het criminele circuit gezogen en worden de opdrachten steeds heftiger.
  4. Overige soort uitbuiting met als bijvoorbeeld orgaanhandel of gedwongen draagmoederschap.

Overlappend bij alle vormen van mensenhandel is dat er sprake is van dwang en drang. De slachtoffers hebben geen keuzevrijheid omdat de daders hen in hun macht hebben. 

Op 15 maart 2018 heeft de gemeenteraad van Almere een motie aangenomen om de aanpak van mensenhandel een hoge prioriteit te geven. In 2019 is een Zorgcoördinator Mensenhandel aangesteld die als werkgebied heel Flevoland heeft. Sinds 2021 heeft Almere een aandachtsfunctionaris mensenhandel. 

Vermoedens van mensenhandel?

Vermoed je dat ergens sprake is van arbeidsuitbuiting of heb je er zelf mee te maken, meld dit dan:

  • Via het meldingsformulier op de website van Inspectie SZW (anoniem). Op deze site staan meldingsformulieren in verschillende talen.
  • Telefonisch bij Inspectie SZW: 0800 – 51 51, of vanuit het buitenland: +31 70 – 333 56 78. 
  • Via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl