Skip to content

Cybercrime

Cybercriminaliteit is een nieuwe vorm van criminaliteit die steeds meer verweven raakt met traditionele vormen van criminaliteit. Voorbeelden hiervan zijn digitale fraude, hacken, illegaal downloaden, aanbieden van illegale prostitutie via internet, digitaal pesten, DDoS-aanvallen en ransomware. Bedrijven en burgers zijn zelf verantwoordelijk voor het treffen van preventieve maatregelen tegen digitale dreiging en het vergroten van hun zelfredzaamheid.

Zo kunt u zelf ook een aantal maatregelen nemen om u tegen internetcriminelen te beschermen die op uw persoonsgegevens uit zijn:

  • Voer updates altijd direct uit, dan blijft uw beveiliging up-to-date.
  • Klik niet zomaar op iedere link, wees alert op de afzender en het taalgebruik.
  • Gebruik een sterk wachtwoord, kies voor een hele zin met cijfers en tekens.
  • Gebruik altijd een virusscanner, want daarmee is uw computer beschermd tegen indringers.
  • Maak regelmatig een back-up, zo kunt u altijd nog bij uw bestanden als u wordt gehackt.

Kijk voor meer informatie op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Ervaringsverhaal: Irene van den Berg, slachtoffer van ransomware

“Ik was alles kwijt”

Freelance journaliste Irene van den Berg kende de trucs van internetcriminelen en toch ging het mis. Terwijl ze druk aan het werk was, klikte ze op een valse link en raakte al haar bestanden kwijt. 

“Ik werkte aan een column en kreeg een mail binnen van mijn telecomprovider. Daarin stond dat er een factuur voor mij klaarstond. Het bedrag was veel hoger dan normaal. Ik was net op vakantie geweest dus ik was bang dat ik daar per ongeluk veel verbruikt had. Ik klikte op de link om de specificatie te bekijken en kwam niet op de site van de provider. Mijn eerste gedachte: Shit, dit had ik niet moeten doen.”

Irene klikte de website weg, maar het was al te laat. Na een half uur verscheen er een pop-up met een dreigende tekst. “Ik zit met meerdere ZZP’ers in een ruimte, dus toen ik uitleg gaf bij mijn boze uitroep, riep een IT-er meteen: ‘Zet je computer uit!’ Ik schrok en deed wat hij zei.”

Alles kwijt

Met de klik op de valse link, haalde Irene onbedoeld ransomware binnen. Dat is kwaadaardige software die de bestanden op de computer gijzelt. “Het bericht op mijn computer meldde dat ik een Bitcoin (die was toen ongeveer 600 euro waard) moest betalen om weer toegang te krijgen tot al mijn bestanden. Eigenlijk had ik drie opties. Ik kon de criminelen betalen, een bureau inschakelen om de code te kraken of ik was alles kwijt. Optie 1 viel meteen af vanwege morele overwegingen. Optie 2 is ook onzeker; je weet nooit of het lukt en je bent geld kwijt aan het bureau. Bleef over: optie 3, alles kwijt.”

Niet alleen was al het werk van Irene weg, ook haar mails, vakantiefoto’s en contacten waren kwijt. “Dat was privé, maar ook als ZZP’er een nogal vervelende situatie. Ik heb daarna meteen maatregelen getroffen. Mijn nieuwe harde schijf heeft nu goede antivirussoftware. Ik maak vaker een back-up van mijn bestanden en ben echt heel voorzichtig met klikken op links. Ik check eerst of een link wel te vertrouwen is.”

Irene heeft zeker haar lesje geleerd, maar durft niet te zeggen dat het haar nooit meer overkomt. “Hoewel ik wist hoe internetcriminelen werken en er zelfs over heb geschreven, wisten ze me toch te verrassen op een onbewaakt moment. Mijn eerste reactie was: ‘hoe stom kun je zijn?!’ Maar ja, het blijkt maar weer: internetcriminaliteit kan echt iedereen overkomen.”

Kijk op veiliginternetten.nl voor meer tips om je internetveiligheid te vergroten.