Direct naar paginainhoud

Cybercriminaliteit is een nieuwe vorm van criminaliteit die steeds meer verweven raakt met traditionele vormen van criminaliteit. Voorbeelden hiervan zijn digitale fraude, hacken, illegaal downloaden, aanbieden van illegale prostitutie via internet, digitaal pesten, DDoS-aanvallen en ransomware. Bedrijven en burgers zijn zelf verantwoordelijk voor het treffen van preventieve maatregelen tegen digitale dreiging en het vergroten van hun zelfredzaamheid.

Zo kunt u zelf ook een aantal maatregelen nemen om u tegen internetcriminelen te beschermen die op uw persoonsgegevens uit zijn:

  • Voer updates altijd direct uit, dan blijft uw beveiliging up-to-date.
  • Klik niet zomaar op iedere link, wees alert op de afzender en het taalgebruik.
  • Gebruik een sterk wachtwoord, kies voor een hele zin met cijfers en tekens.
  • Gebruik altijd een virusscanner, want daarmee is uw computer beschermd tegen indringers.
  • Maak regelmatig een back-up, zo kunt u altijd nog bij uw bestanden als u wordt gehackt.

Kijk voor meer informatie op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Update uw slimme apparaat en voorkom digitale inbraak

Maart staat in het teken van internetcriminaliteit. We geven de hele maand tips over het omgaan met slimme apparaten om de digitale inbrekers buiten de deur te houden. Slimme apparaten zijn verbonden met het internet. Dat geldt niet alleen voor een computer, maar bijvoorbeeld ook een smart tv, slimme deurbel of babyfoon die je op afstand kunt bedienen. Het is belangrijk om slimme apparaten te updaten (bijwerken), want dan blijft het apparaat veilig.

Om te controleren of u te maken heeft met een slim apparaat, beantwoordt u deze vragen:

  1. Maakt het apparaat verbinding met WiFi of Bluetooth?
  2. Kan ik het apparaat bedienen met mijn smartphone?
  3. Toont mijn apparaat actuele informatie, zoals het weer op de plek waar u bent?
  4. Praat het apparaat terug?
  5. Herkent het apparaat personen of hun naam?

Als u de meeste vragen met ‘ja’ beantwoordt, is het een slim apparaat.

Slimme apparaten vragen updates

Het is belangrijk om slimme apparaten te updaten. Via slimme apparaten kunnen criminelen namelijk digitaal bij u inbreken. Zo kunnen ze u en uw gezin begluren, privégegevens stelen of uw apparaat kapot maken. Zorg dus regelmatig voor updates en blijf veilig. Om de apparaten te beveiligen zoekt u op het internet naar het merk, het soort apparaat en ‘update’. Ga naar de website van de fabrikant en volg de instructies. Schakel waar mogelijk ‘automatische updates’ in. Dan hoeft u niet steeds te kijken of er software-updates zijn en worden de apparaten geüpdatet als u ze even niet gebruikt.

Meer tips? Ga naar doejeupdates.nl, kijk op veiliginternetten.nl en veilig.almere.nl/cybercrime. Houd ook onze social mediakanalen in de gaten.