Rookmelders

Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om op elke verdieping van je woning in de vluchtweg (meestal gang of hal) een rookmelder te plaatsen. In kamerwoningen, zoals studentenhuizen, is in iedere kamer een rookmelder verplicht.

De beste plek voor rookmelders in huis

De beste plek voor je rookmelder is in de vluchtroute. Dit is meestal de hal en/of de overloop. Het is belangrijk dat je de melders kunt horen.

Plaats je rookmelder(s) in ieder geval op elke verdieping, tegen het plafond, minimaal 50 centimeter van een muur, een hoek of ventilatie vandaan. Je bent nog beter beschermd als je de rookmelders ook in alle slaapkamers plaatst. Voor een optimale veiligheid plaats je de rookmelders ook in alle overige ruimtes in je woning.

In een kamer met schuine of toelopende plafonds of puntgevels moeten de rookmelders op 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond worden opgehangen. Als de rookmelder hoger wordt gehangen, kan het zijn dat de rook de sensor niet op tijd bereikt door de stilstaande lucht in de nok van het plafond. 

Mijn rookmelder gaat elke keer af. Hoe komt dat?

Dat kan verschillende oorzaken hebben: er kan vuil in de melder zitten, de batterij kan leeg zijn  of er komt stoom of tocht in de rookmelder terecht. Als je de rookmelder niet vertrouwt, neem dan contact op met de leverancier of koop een nieuwe.

Soorten rookmelders

Rookmelders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklassen. Het Europese keurmerk EN 14604 houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht.

Let bij aanschaf op of de rookmelder werkt op batterijen die jaarlijks vervangen moeten worden of dat er een batterij inde melder zit die vijf of tien jaar meegaat. Hang je meerdere melders in huis, zorg er dan voor dat de melders aan elkaar gekoppeld zijn. Dit kan gewoon draadloos. Als één melder in huis afgaat, dan gaan ook de andere melders af waardoor je eerder wordt gewaarschuwd. Wil jij meer informatie over de verschillende type rookmelders, onderhoud en het testen hiervan ga naar: www.rookmelders.nl

Koolmonoxidemelder

Ook koolmonoxidemelders zijn belangrijk. Koolmonoxide zie of ruik je niet, maar als je het inademt kan het ernstige lichamelijke gevolgen hebben.

Koolmonoxidemelders hang je aan het plafond in de ruimte waar de cv-ketel of geiser is. Als je de melder daar niet kan horen, hang dan ook melders in de woonkamer of slaapkamer.

  • Hang de koolmonoxidemelder in de woonkamer op ademhoogte;
  • Hang de koolmonoxidemelder in de slaapkamer ter hoogte van het hoofdkussen;
  • Hang de koolmonoxidemelder niet in de buurt van ventilatieroosters.

Meer informatie over koolmonoxidemelders