Keurmerk Veilig Uitgaan

Keurmerk Veilig Uitgaan

Convenant Veilig & Gezond Uitgaan in Almere

Om het uitgaan in Almere gezellig, veilig en gezond te houden, hebben horecaondernemers in Almere Centrum, de politie en de gemeente afspraken gemaakt. De afspraken richten zich op vijf thema’s:

  • Kwaliteit van het openbaar gebied;
  • Veiligheid en bescherming van publiek en personeel;
  • Tegengaan van excessief middelengebruik;
  • Toezicht, handhaving en sanctionering en
  • Overleg, communicatie en monitoring.

Voor elk thema zijn afspraken gemaakt wie wat doet en met welk doel. De afspraken staan in het Convenant Veilig en Gezond Uitgaan Almere 2019-2021

Collectieve huisregels voor uitgaan

Om het voor iedereen gezellig te houden tijdens het uitgaan, hebben we in Almere huisregels voor het uitgaan:

  1. Volg aanwijzingen van het personeel op
  2. Toegangscontrole met legitimatie is mogelijk
  3. Geen wapens of drugs
  4. Geen ongewenste intimiteiten
  5. Geen agressie
  6. Geen racisme
  7. Geen hinderlijk gedrag
  8. Negatief sfeerbepalende kleding is niet toegestaan
  9. Geen eigen consumpties
  10. Glaswerk moet binnen of op terras blijven
  11. Geen overlast voor de buren

De collectieve regels gelden voor alle horecaondernemingen die aangesloten zijn bij het Convenant Veilig en Gezond Uitgaan Almere 2019-2021. Daarnaast kan iedere horecagelegenheid nog specifieke regels voor zijn onderneming toevoegen.

Problemen of klachten tijdens een uitgaansavond?

Heb je een klacht of probleem als je uitgaat in Almere? Probeer er dan met de betreffende horecaondernemer uit te komen. Het kan zijn dat een horecaondernemer je de toegang weigert als je niet voldoet aan de huisregels. Portiers letten bijvoorbeeld op leeftijd, kleding, houding, eventueel drugsgebruik en overmatig alcoholgebruik. Als een horecaonderneming je de toegang weigert, kun je vragen waarom. Heb je het vermoeden gediscrimineerd te worden? Dan kun je volgende acties overwegen:


1.     Probeer er met de horeca onderneming uit te komen. Er kan een communicatieprobleem zijn.
2.     Zoek de aanwezige (horeca)politie op en vraag hen hoe je melding kunt maken, of ga naar eerlijkuitinalmere.nl om melding te maken.

Collectieve horecaontzegging

Horecaondernemers hebben met politie en gemeente een protocol gemaakt over het opleggen van Collectieve Horeca Ontzeggingen. Dit houdt in dat bezoekers bij misdragingen een ontzegging opgelegd wordt en dus niet meer welkom zijn bij alle aangesloten horecaondernemingen. De duur van de ontzegging wordt bepaald door de ernst van de misdraging.

Kijkje in de uitgaanswereld van uw kind

Ieder jaar begin november organiseert Tactus Verslavingszorg een 'Kroegentocht voor ouders' om hen kennis te laten maken met het uitgaansleven in Almere Centrum. Elke Almeerse ouder met een kind van 16 jaar krijgt hiervoor automatisch een uitnodigingsbrief.

Is je kind nog geen 16 jaar, dan kun je je vanaf medio oktober aanmelden voor de kroegentocht op de website van Tactus. Tijdens zo’n avond komt onder andere aan bod: leeftijdsgrenzen in de horeca, de risico’s van experimenteren met drank, drugs of lachgas, hoe je met een tiener in gesprek kunt blijven. Je kunt ook informatie vinden op de websites van de verschillende horecagelegenheden.