Skip to content

Zakkenrollen

Voorkom zakkenrollen of diefstal van uw tas

Uw portemonnee of tas gestolen? Dat wilt u niet. Anderen moeten met hun vingers van uw spullen afblijven. En ze moeten ook van u afblijven. Hier zijn negen tips waarmee u diefstal helpt voorkomen. Het zijn eenvoudige tips die het dieven erg moeilijk maken om van u te stelen.

1. Draag uw portemonnee altijd dicht bij uw lichaam. Bijvoorbeeld in uw binnenzak.
2. Neem zoveel geld mee als u nodig hebt, en niet meer. Gebruik zoveel mogelijk uw pinpas.
3. Gebruik een stevige tas die dieven niet makkelijk kunnen opensnijden.
4. Zorg dat uw tas altijd dicht is.
5. Draag uw tas met de schouderriem om uw schouder en nek. Zorg dat de tas vóór u hangt. Doe de sluiting op uw lichaam.
6. Begint er iemand tegen u te praten die u niet kent? Let dan extra goed op uw spullen. Soms steelt iemand uw tas of portemonnee, terwijl een ander u probeert af te leiden. Dieven zijn vaak met z’n tweeën.
7. Let extra goed op uw spullen op plekken waar veel mensen zijn (openbaar vervoer, markten, winkelstraten en evenementen).
8. Gaat u kleren of schoenen passen in een winkel? Let dan extra goed op uw spullen.
9. Maak uw tas niet vast aan het stuur van uw fiets. En doe uw tas niet in de mand van uw fiets of rollator. Zorg dat u altijd zicht heeft op uw tas.

Wat moet u doen als uw portemonnee of tas toch gestolen is?
1. Is uw bankpas of creditcard gestolen? Bel dan meteen met uw bank en vraag of de bank de pas blokkeert.
2. Kijk eens in struiken of prullenbakken in de buurt van waar u bent bestolen. Een dief haalt vaak alleen spullen uit uw portemonnee of tas die voor hem waardevol zijn. Daarna gooit hij de rest snel weg.

Doe altijd aangifte!
Doe altijd aangifte als uw portemonnee of tas gestolen is! De politie kan de daders en uw gestolen spullen beter opsporen als u aangifte doet. U kunt op twee manieren aangifte doen:
1. Maak een afspraak via telefoonnummer 0900 – 8844.
2. Doe aangifte via internet. Ga hiervoor naar www.politie.nl/aangifte.

Betrapt u een dief?
Bel altijd 112 als u in de buurt iets verdachts ziet. Noteer het kenteken van de verdachte auto of het signalement van de verdachte persoon. Geef dit door aan de politie. Blijf rustig. Neem geen risico’s! Meld uw naam, uw woonplaats, het adres en wat er precies aan de hand is.