Skip to content

Straatroof

Straatroof

Straatroof is een vorm van diefstal met geweld. De bestrijding van straatroof heeft hoge prioriteit. De psychische, lichamelijke en materiële schade is immers vaak groot. Bent u slachtoffer geworden van straatroof? Doe dan altijd aangifte!

Hoe kan ik straatroof voorkomen?
U kunt zelf stappen nemen om te voorkomen dat u op straat wordt beroofd. Wat betreft uw mobiele telefoon, is voorzichtig gebruik op straat aan te raden. Probeer altijd uw omgeving in de gaten te houden wanneer u mobiel belt.

Welke preventieve maatregelen kan ik nemen?

Op de website www.boefproof.nl leest u hoe u uw smarthone ‘boefproof’ kunt maken. Bij de meeste smartphones kun je de anti-diefstalfuncties eenvoudig via het instellingenmenu activeren. 

U kunt ook gebruikmaken van de preventieve 'wapens' Yunu en Imei. Daarmee zorgt u ervoor dat uw smarthpone geen interessante buit meer is voor een straatrover en een heler en de kans vergroot dat u uw toestel terug krijgt.

Wat is Yunu?
Door de beveiligingscode Yunu (Your Unique Number) te activeren, werkt uw mobiele telefoon alleen maar met uw eigen simkaart. Zet een dief of heler er een andere simkaart inzet, dan doet uw telefoon niets. Yunu is iets anders dan uw pincode. Die code, die u ook altijd even moet intoetsen, voorkomt alleen dat iemand anders op uw kosten kan bellen. De pincode zit echter op uw simkaart. En het is erg makkelijk om die te vervangen. Is het toch misgegaan? Bel dan uw telefoonbedrijf en laat uw simkaart blokkeren en doe dan altijd aangifte. Hoe u Yunu moet inschakelen, leest u in de handleiding van uw mobieltje.

Wat is Imei?
Imei is de afkorting van International Mobile Equipment Identification. Het is het serienummer van uw gsm, het heeft niets te maken met de simkaart. U achterhaalt Imei door *#06# in te toetsen. Ook op de sticker onder de batterij van uw telefoon valt dit nummer te lezen. Het serienummer heeft minimaal vijftien cijfers. Schrijf het nummer op en bewaar het goed. Het is een noodzakelijk kenmerk om de gsm op te kunnen nemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.