Skip to content

Brandveilig stallen scootmobielen in wooncomplexen

In veel zorginstellingen en appartementencomplexen staan scootmobielen van bewoners in  gemeenschappelijke ruimten gestald. Om brandonveilige situaties te voorkomen zijn er regels waar u zich bij het stallen van uw scootmobiel aan dient te houden. 

Verantwoordelijkheid

Het brandveilig stallen van scootmobielen is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van een scootmobiel. De eigenaar of verhuurder van het appartementencomplex, of de zorginstelling, zijn verantwoordelijk voor het bieden van een gebouw waarin scootmobielen veilig kunnen worden gestald. 

Regels voor brandveilig stallen scootmobielen

Er zijn landelijke regels voor het stallen van scootmobielen. Deze staan in het Bouwbesluit 2012. Het Bouwbesluit 2012 is - inclusief toelichting per artikel - voor iedereen beschikbaar via www.bouwbesluitonline.nl . Diverse overheidsorganisaties geven duidelijke uitleg over scootmobielen in relatie tot het Bouwbesluit. Een voorbeeld hiervan is de  brochure “Brandveilig stallen van scootmobielen in woongebouwen” die in 2012 door de Veiligheidsregio Haaglanden is opgesteld.  

Advies

Wilt u advies over wat in uw situatie mogelijk of toegestaan is? Raadpleeg dan een deskundig brandveiligheidsadviseur. Eventueel kunt u  uw vraag aan de gemeente stellen, via het contactformulier t.a.v. de afdeling VTH. 

Melden onveilige situaties

Brandonveilige situaties in uw appartementencomplex of zorginstelling kunt u melden bij de gemeente Almere ,  via 14036 of het contactformulier t.a.v. de afdeling VTH. De gemeente voert dan een controle uit. Wanneer een situatie echt onveilig is wordt handhavend opgetreden.