Skip to content

Stadstoezicht

Stadstoezicht in Almere

Sinds 1 januari 2013 is Stadstoezicht officieel van start in Almere. Alle handhavers van de gemeente Almere zijn beëdigd tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Ze zijn daar waar het op dat moment nodig is. Ze treden snel en daadkrachtig op bij problemen die er overdag, ’s avonds en ’s nachts en in het weekend kunnen zijn in wijken en buurten. De handhavers van Stadstoezicht gebruiken auto’s, maar rijden ook op (e-)bikes of verplaatsen zich te voet door Almere. Dat is goed voor het milieu, de zichtbaarheid en aanspreekbaarheid.

Sinds 1 juli 2015 zijn de handhavers naast hun handboeien uitgerust met een handterminal. Deze handterminal vervangt het bonnenboekje, de GSM en het notitieboekje. De handhavers kunnen op straat een bekeuring digitaal verwerken. Daarnaast kunnen zij hun waarnemingen en interventies op locatie invoeren en eventuele foto’s toevoegen. Ter plaatse kunnen zij diverse systemen raadplegen. Hierdoor hebben de handhavers aanzienlijk minder administratiewerkzaamheden op kantoor en kunnen zij meer in de stad worden ingezet. In het reguliere overleg tussen veiligheidsmanager, stadstoezicht en de politie delen we informatie en sturen we de handhavers direct en doelgericht op pad.

Handhavers worden integraal ingezet bij overlast, vernielingen, alcoholgebruik, afvaldumpingen en hangjongeren. Ze handhaven het betaald parkeren, de blauwe zones en foutparkeren. Ook zijn de handhavers verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving op de Drank en Horecawet. Ze worden ook ingezet bij de aanpak van woning- en auto-inbraken in de stad en bij incidenten die het cameratoezicht registreert. Dit zijn allemaal zaken waarvan Almeerders vinden dat die aangepakt moeten worden. Want mensen voelen zich prettiger en veiliger in een omgeving die schoon, heel en veilig is.

De handhavers laten, als iemand niet thuis is, een "blauwe" kaart achter. Heeft u een blauwe kaart ontvangen dan is dit bijvoorbeeld in verband met een dumping, milieuzaak etc.. Neem altijd contact op met 14036

Weggesleepte auto's worden bij Bergnet neergezet. Adres is Koningsbeltweg 32.